06-12695193 info@relaxmom.nl

Fysio- en manuele therapie

voor jou en je kind (van 0-18 jaar)

Fysiotherapie

In geval van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat kun je bij een fysiotherapeut terecht. Het gaat hierbij om functiestoornissen aan pezen, spieren of gewrichten, maar ook aandoeningen aan organen of het zenuwstelsel. 

Door onze drukke en gestreste samenleving, vele zittende beroepen of gewoon een overbelasting  zitten onze spieren vol met afvalstoffen en triggerpoints (‘knopen’). Je kunt last hebben van een blessure, pijnklachten of bewegingsbeperkingen. Fysiotherapie kan hierbij een effectieve behandelmethode zijn, al dan niet gecombineerd met orthomoleculaire adviezen. Met de juiste voeding/supplementen kun je namelijk veel invloed hebben op pijnklachten en ontstekingsactiviteit in het lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat het vetzuur omega 3 (bijvoorbeeld uit visolie of algenolie, walnoten en lijnzaad) ontstekingsremmend werkt en omega 6 (in zonnebloem-, kool- en raapzaadolie bijvoorbeeld) juist onstekingsbevorderend?  

Ik ben graag ‘hands-on’ bezig, bijvoorbeeld bij rug-, hoofdpijn-, nek-, schouder- en bekkenklachten. Verder hou ik me veel bezig met klachten rondom de zwangerschap. Als master manueel therapeut heb ik geleerd om specifieker te kunnen diagnosticeren en behandelen. 
Ik streef daarbij naar optimale bewegingsvrijheid van alle gewrichten, zenuwen en weefsels. 

Ik ben BIG-geregistreerd en ingeschreven in het kwaliteitsregister van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) als fysiotherapeut en als master manueeltherapeut. Daarnaast als kindermanueeltherapeut in het EWMM register

Logo KNGF

.” Luister.
Naar het fluisteren
van jouw lichaam.
Zodat het niet
hoeft te schreeuwen.

Inge

RelaxMom

Manuele therapie

Een manueel therapeut heeft na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie gevolgd.
Een Master Manueel Therapeut (MMT) heeft extra kennis opgedaan op het gebied van (wetenschappelijke) diagnostiek, therapie en manuele vaardigheden. Therapie wordt toegepast bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of zenuwen.

Bijvoorbeeld:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • heup- en bekken klachten

Het doel van de therapie is zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn alsook het verbeteren van de vaardigheden in de dagelijkse activiteiten, het werk en in de sport. De manueel therapeut past specifieke technieken op de gewrichten toe, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. Dit worden mobilisaties genoemd eventueel aangevuld met gedoseerde impulstechnieken, oftewel manipulaties. Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een zuivere, voor de patiënt passieve, beweging waarbij een klikkend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel.

 

Kinder-manuele therapie

Daarnaast heb ik de opleiding tot kinder-manueeltherapeut afgerond en ben ik als zodanig geregistreerd bij de European Workgroup of Manual Medicine (EWMM).
Hierdoor ben ik in staat om kinderen met gewrichtsfunctie-klachten in de leeftijd van 0-18 jaar ook met manuele therapie te behandelen. De behandeltechnieken die je bij deze leeftijdsgroep (zeker tot 12 jaar) gebruikt, zijn anders dan bij volwassenen:  mild en met weinig kracht, maar wel wel heel specifiek en gericht.  
Voor meer informatie en werkwijze bij kinderen: klik hier!

Werkwijze (volwassenen)

Het eerste consult bestaat uit 3 onderdelen onderdelen: een vraaggesprek (screening en anamnese), een lichamelijk onderzoek en een eerste behandeling. Ik stel je vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij ik je houding en bewegingen beoordeel en je gewrichten onderzoek. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Samen met jou beslist ik dan of therapie zinvol is. Zo ja, stellen we samen doelen voor de therapie op, maak ik een behandelplan om die doelen te bereiken en gaat de behandeling direct van start. Zo wordt direct duidelijk na de eerste afspraak wat het vervolg is. De behandeling bestaat uit vele technieken uit de fysiotherapie en manuele therapie zoals mobilisaties en manipulaties van gewrichten, het behandelen van triggerpoints en spieren met manuele technieken (‘met de hand’), oefeningen/training en houding-en bewegingsadviezen. Aan het einde van een behandelserie stuur ik (met jouw goedkeuring) een rapportage naar de huisarts en/of specialist

Nuttige links:

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontroostbaar huilen, overstrekken, onrustig, voorkeurshouding, wil niet knuffelen, het hoofdje lijkt ‘scheef’ of ‘plat’, slecht slapen, vaak spugen..

 

Herken je dit?   

 

Contact 

Heb je een vraag? of wil je een afspraak maken?

Laat het me weten! Vul het contactformulier hiernaast in, stuur een (Whatsapp-) bericht of een e-mail en ik neem contact met je op.  

Bellen of whatsappen

(+31) 0612695193

Praktijkadres

OrthoFysio Brabant

Sint Jorisstraat 46

5268 CP Helvoirt

Noord Brabant, NL

Contact-formulier

Dit formulier vraagt om jouw naam, email adres en/of telefoonnummer zodat ik contact met je op kan nemen. Jouw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie de privacyverklaring om te zien hoe ik met jouw gegevens omga.