06-12695193 info@relaxmom.nl

Zwangerschap

zwangerschap begeleiding, voeding- en supplementen advies 

Jouw kleintje heeft heel veel voedingstoffen nodig om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. Alles wat jij binnenkrijgt (via eten, drinken, inademen en smeren) komt direct of via een omweg ook bij je baby terecht.  Wist je dat als je te weinig goede voedingsstoffen tot je neemt, de baby de vitaminen & mineralen-voorraad uit jouw lichaam plundert? Dat heeft moedertje natuur maar mooi geregeld…maar dan kom jij die dus te kort! Dan voel je je op zijn minst niet bepaald fit.. of er kunnen allerlei klachten ontstaan. Dat kun je in de komende drukke tijd echt niet gebruiken!

Hoe kom je fit je zwangerschap door en hoe leg je een goede basis voor de ontwikkeling van mijn kindje? Wat doe je aan vervelende kwalen als bekkeninstabiliteit, misselijkheid, vermoeidheid en zwangerschapsdiabetes? Bewegen is gezond, maar wat kun je dan bet beste doen (in welke fase)? Welke oefeningen? Wat is voor jou persoonlijk een goed voedingspatroon en wat kan jij beter niet eten?

Helaas is er geen gouden standaard.. Natuurlijk zijn er algemene richtlijnen, maar iedereen heeft andere genen, bouw, behoeften en voorkeuren. En wellicht heb je vitamine-/mineralen-/ vetzuren- tekorten, allergieën of intoleranties

 

Zwangerschapsbegeleiding, voeding- en supplementen advies

Des te beter jouw lichaamscellen voorzien zijn van alle belangrijke voedingsstoffen, des te beter voor je kindje. 
Algemeen bekend is dat foliumzuur (of liever folaat) en vitamine D belangrijk zijn tijdens de zwangerschap. Maar er zit nogal veel verschil in welke mama-multi je neemt… veel multi’s die je bij de drogist koopt, bevatten namelijk synthetische vitamines die het lichaam niet goed kan opnemen en gebruiken. Leg een goede basis voor je mini-me én voor jouzelf als mom-2be! En leer welke vitaminen & mineralen jij wellicht tekort komt, welke zwangerschapsvitamines jij het beste kan gebruiken, wat je beter wel en niet kan eten en hoe je een fijne, ontspannen zwangerschap kan beleven. 

Orthomoleculaire therapie tijdens de zwangerschap bij RelaxMom

‘Pregnancy is the happiest reason ever
for feeling like crap’

  • Rug- en bekkenklachten (-instabiliteit, bekkenbodemproblemen )
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Spataderen
  • Zwangerschapsdiabetes
  • Striae
  • Schildklierproblemen
  • Hoge en lage bloeddruk
  • Vocht vasthouden
  • misselijkheid
  • Psychische problemen
  • Obstipatie 
  • Aambeien
  • Jeuk
  • Harde buiken
  • Brandend maagzuur 
  • Benauwdheid
  • Bloedarmoede
  • Bandenpijn

  6 to do’s tijdens je zwangerschap

  Kwalen de baas en een gezond kindje

   

  Goed eten & gezond leven

  Aangepast sporten en bewegen

  Verminder stress, zorg voor ontspanning & betrek je partner

   

  l

  Neem goede supplementen

  Een goede zwangerschapsmulti, vitamine D3 en visolie zijn aan te raden. Begin hier direct mee als je stopt met anticonceptie. Weet jij waar deze supplementen aan moeten voldoen? 

  Ga zwangerschaps-kwalen te lijf

  Zorg voor je bekken en bekkenbodem

   

   Orthomoleculaire therapie tijdens je zwangerschap

  Wat is orthomoleculaire therapie? 

  De mens bestaat uit ongeveer 70 biljoen cellen (!). In elke cel vinden 30.000- 100.000 biochemische reacties plaats per seconde! Hierbij zijn o.a. vitaminen, mineralen, neurotransmitters, vetzuren, enzymen betrokken. In dit complexe systeem moeten alle processen in de cellen en organen optimaal verlopen om gezond te kunnen blijven. Orthomoleculaire therapie richt zich op het optimaliseren hiervan, o.a. door voldoende toevoer van gezonde stoffen en het zo mogelijk vermijden van belastende stoffen. Orthomoleculaire geneeskunde is dus eigenlijk een lastig uit te spreken term voor voeding- en leefstijlgeneeskunde. Als er één periode in je leven belangrijk is wat betreft zo gezond mogelijk leven is dat wel de periode rondom je zwangerschap. 

  Foliumzuur en de ontwikkeling van je baby

  Foliumzuur (of beter: Folaat) speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Het draagt namelijk bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Wanneer er voldoende folaat aanwezig is (voorafgaand aan de bevruchting) dan is er een verlaagd risico op neurale buis defecten zoals een open ruggetje. ‘Gewoon foliumzuur’ kan negatieve effecten hebben omdat dit kan stapelen in het lichaam. De natuurlijke variant Quadrafolaat (5-MTHF) heeft een veel grotere effectiviteit, min de negatieve effecten, omdat het niet stapelt.

  Andere belangrijke zwangerschapsvitamines

  Daarnaast is ook vitamine B12 heel belangrijk zowel voor als tijdens de zwangerschap. Uit onderzoeken is gebleken dat een tekort aan B12 in verband kan worden gebracht met onvruchtbaarheid, miskramen en neurale buis defecten. Aan het belang van foliumzuur wordt tegenwoordig veel bekendheid gegeven (en terecht!), om dezelfde redenen. Vitamine B12 en foliumzuur (en vitamine B6) kunnen echter niet los van elkaar gezien worden aangezien zij altijd samen werken. De werkzame vormen van B12 in het lichaam zijn methylcobalamine (zorgt o.a. voor een goede functie van het zenuwstelsel, de hersenen en het immuunsysteem) en adenosylcobalamine (levert energie en speelt een rol in de afbraak van koolhydraten en vetten). Daarnaast zijn onder andere zink, magnesium, choline, ijzer, jodium, vitamine B6, D3 en omega 3 ontzettend belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kindje.
  D3 is nodig voor de opname van calcium uit voeding en dus van belang bij de opbouw en instandhouding van het skelet van zowel moeder als baby. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan vitamine D de kans op zwangerschaps diabetes, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht vergroot.

  Het belang van Omega 3 tijdens de zwangerschap

  DHA uit Omega 3 is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je baby. Wanneer er onvoldoende DHA aanwezig is snoept je kind dit van jou af. Dit kan helaas leiden tot een postnatale depressie.. Daarnaast heeft EPA uit Omega 3 een gunstige invloed op o.a. een te hoog cholesterol en te hoge bloeddruk. Ik raad dus naast een goede multi voor mama’s (met voldoende vitamine D3) ook visolie of algenolie aan met voldoende DHA en EPA. 

  Een goede start voor jou als mama

  Voor jou is het net zo belangrijk om zo gezond mogelijk de zwangerschap door te komen (en je lichaam voor te bereiden op het geven van borstvoeding als je dat van plan bent). Dan kun jij ook een goede start maken in jouw nieuwe rol!

   

  Welke multivitamine gebruik ik?

  Veel multi’s die bij de drogist op de plank staan missen een hoop belangrijke stoffen en bevatten:
  -Synthetische (geknutselde) namaak-vitamines, die niet door je lichaam worden herkent (en je dus niet kan opnemen en gebruiken)
  -Stoffen in slecht opneembare verbindingen (plas/poep je uit)
  -Belastende/schadelijke stoffen die je lichaam slecht afbreekt
  -De goede stoffen, maar zeker niet in de juiste hoeveelheid
  -Omega 3 en vitamine D3, maar in veel te geringe mate (de benodigde hoeveelheid visolie past bijvoorbeeld nooit in 1 zo’n tabletje)
  -Verpakkingen met een hoop reclame, waarop staat hoe compleet en goed ze wel niet zijn; veel misleiding..

  De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) 

  Er is in de wetenschap steeds meer bekend over de juiste aanbevolen hoeveelheden en biologische verbindingen bij zwangeren.
  Het verbaast mij hoe weinig goede voorlichting hierover gegeven wordt. Ikzelf kwam er pas tijdens mijn studie orthomoleculaire geneeskunde achter dat de supplementen die de verloskundige mij aan had geraden tijdens mijn eerste zwangerschap helemaal niet voldoen. En dat terwijl dit toch de allerbelangrijkste tijd is om goed voor jezelf (en je kindje) te zorgen!
  Schokkend dat de hoeveelheden en samenstelling van zo iets belangrijks als zwangerschapsvitaminen niet gestandaardiseerd hoeven te zijn en de ADH’s achterhaald zijn.

  Conclusie? Ga voor een kwalitatief goed merk dat meegaat met de huidige stand van zaken in de wetenschap. Er zijn verschillende goede keuzes hierin. Daar betaal je wel iets meer voor en ik kan niet in jouw portemonnee kijken, maar je kan zo veel ellende bij jezelf en je kindje voorkomen..

  Meer weten over vitaminen, mineralen, vetzuren en wat je kan doen bij zwangerschapskwalen? Behoefte aan begeleiding tijdens jouw zwangerschap?

   

  High priority:
  lekker en gezond eten!

  Dat staat voorop.

  • Vul belangrijke voedingsstoffen aan door middel van kwalitatief goede supplementen die aansluiten op jouw individuele behoeften
  • Beweeg voldoende en binnen jouw grenzen
  • Luister naar je lichaam
  • Pak zwangerschapskwalen aan en zorg goed voor je bekken en bekkenbodem
  • Zorg voor voldoende steun en back-up van je partner en je omgeving

  How to become..a RelaxMom?

  Een relaxte mama zijn, ja dat willen we! En mooi, gezond, stralend, fit, strak, blij, energiek, in balans en uitgerust met bloedjes van brave kindjes.... 🙂 Dusss....    Ik moet je helaas teleurstellen....Er is geen standaard recept of stappenplan!  Iedereen heeft...

  Orthomoleculaire geneeskunde

  Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist. Moleculair verwijst naar de moleculen in het lichaam en in voedingsstoffen. Orthomoleculaire geneeskunde streeft naar optimale concentraties van voedingstoffen in het lichaam. Eigenlijk betekent orthomoleculaire...

  Welkom bij RelaxMom!

  Ha, ik ben Inge! En met mijn achtergrond als fysiotherapeut, master (kinder-) manueeltherapeut, orthomoleculair therapeut én moeder, wil ik jou graag wegwijs maken in het doolhof van informatie rondom hormoonbalans, kinderwens, zwangerschap(-kwalen), bevalling,...

  Contact 

  Wil je een afspraak maken?
  of heb je een vraag?

  Laat het me weten! Vul het contactformulier in en ik neem z.s.m. contact met je op.  

  Bellen of whatsappen

  (+31) 0612695193

  Praktijkadres

  OrthoFysio Brabant

  Sint Jorisstraat 46

  5268 CP Helvoirt

  Noord Brabant, NL

  Contact-formulier

  Dit formulier vraagt om jouw naam, email adres en/of telefoonnummer zodat ik contact met je op kan nemen. Jouw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie de privacyverklaring om te zien hoe ik met jouw gegevens omga.