06-12695193 info@relaxmom.nl

Alles wat je doet, voelt, ervaart, eet, drinkt, om je heen hebt en meemaakt heeft invloed op jezelf maar ook op je ongeboren kind.

Voorbereiden op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby start al jaren voor de bevruchting. Eicellen zijn bij een vrouw al aanwezig terwijl zij bij haar moeder in de baarmoeder zit. Jouw moeder had al het eitje waar jij uit bent ontstaan, in de baarmoeder van jouw moeder. Steeds weer wordt DNA doorgegeven. Omgevingsfactoren  oefenen invloed uit op het DNA door de tijd heen. En juist de omgevingsfactoren zijn enorm veranderd door de jaren heen.

Een tiener eet en leeft tegenwoordig heel anders dan dat onze ouders in die leeftijd deden. Jouw eicellen die de komende cycli ovuleren zijn al enkele maanden geleden met het rijpingsproces begonnen. Alles wat je toen deed, tot je nam en ervaarde bepaalt mede de mate van rijping. Een eicel heeft goede voedingsstoffen nodig, net als sperma, om succesvol te zijn. Overvoeding, ondervoeding en minder goede keuzes in het type voedsel bepalen de aanmaak van de verschillende hormonen die tijdens je menstruatiecyclus actief zijn. Ten slotte kunnen voedselintoleranties zorgen voor een overactief immuunsysteem. Ook dat kan een zwangerschap in de weg staan.

Dus wat te doen? Gevarieerd eten met veel groenten en vermijden van ontstekingsbevorderende voeding (bijvoorbeeld suiker) en voeding waar jij niet zo goed tegen kan. Op deze manier vergroot je de kans op een goede innesteling in de baarmoeder. Klachten die te maken hebben met verminderende vruchtbaarheid, maar ook PCOS, endometriose en menstruatiestoornissen worden extra getriggerd door verkeerde voeding en leefstijl.

Hormonale anticonceptie

Als je 18 bent heb je nog zo’n 450.000 follikels maar op je 37e zijn dit er nog slechts 25.000. Een cyclusduur tussen de 21 en 35 dagen wordt gezien als ‘normaal’. Veel vrouwen ervaren hun menstruatiecyclus en ovulatie niet omdat ze hormonale anticonceptie gebruiken.  Waarschijnlijk speelt het starten met de pil op jonge leeftijd en het langdurige gebruik mede mee aan het groeiende aantal vruchtbaarheidsproblemen. De pil bevat een flinke dosis namaakhormonen die er voor zorgen dat je lichaam ‘denkt dat je al zwanger bent’. Bij het staken van hormonale anticonceptie komen vaak problemen naar boven en kan het zelfs een jaar of langer kan duren voordat de menstruatiecyclus op gang komt. Belangrijk is dus om op tijd te stoppen met je pil/hormoonspiraaltje, zodat de chemische hormonen uit je lichaam kunnen worden gewerkt en je eigen hormonale cyclus weer wakker wordt. Als je cyclus weer op gang is, is het verstandig om deze duidelijk in kaart te brengen, hiervoor zijn verschillende handige apps beschikbaar. Dan weet je op een gegeven moment ook wanneer je vruchtbare dagen zijn.   
De huisarts verwijst over het algemeen pas na een jaar ‘proberen’ door naar de gynaecoloog voor onderzoek. Voor je het weet zit je midden in de molen en wordt zwanger-worden ineens heel technisch en stressvol. Begin bij de basis en ondersteun de natuur tijdens het ‘proberen’, door te zorgen dat jij -en je partner!- zowel lichamelijk als emotioneel er helemaal klaar voor zijn. Gezonde voeding is de belangrijkste eerste stap in de juiste richting. Voedingssupplementen kunnen je verder ondersteunen bij het zwanger worden en zijn.
Over het belang van foliumzuur (
folaat)  hebben de meesten wel gehoord, maar wist je ook dat onder andere vitamine B12, choline, vitamine C, magnesium, Omega 3 (DHA en EPA), 
vitamine D3, jodium, calcium, bètacaroteen, vitamine K2, selenium en zink ontzettend belangrijk zijn? 

Deze belangrijke zaken gelden natuurlijk ook voor de man in kwestie…..
Hierover later meer in de RelaxMom-blog!

Wat to do?

Tijd voor jullie alle 2 om zo gezond mogelijk te worden!

  • Stop minimaal 6 maanden met de pil voordat je zwanger wil worden.

  • Gebruik deze tijd om allebei zo gezond en lekker mogelijk in jullie vel te komen

  • Optimaliseer jouw cyclus en hormoonbalans

  • Aandacht voor voeding, beweging (niet te overdreven sporten), slapen, ontspanning, stressreductie

  • Verhoog hiermee de kwaliteit van jouw eicellen en zijn zaadcellen

  • Mannen verder denken aan: strakke kleding, hitte en straling mijden (mobiele telefoon in broekzak, laptop op schoot, langdurig zitten)

  • Supplementen-plan individueel opstellen